Zitat
od malgosia
Napisz coś po polsku - np. jak podoba Ci się w Padwie. Proszę 
Dobrze, ale musze pisac bez znakow diakrytycznych, poniewaz pracuje w tej chwili na kompie z epoki kamiennej. :oczko. Jak mi sie podoba w Padwie? No podoba mi sie, ale mysle, ze pol roku wystarczy, bo az takim przepieknym miastem nie jest. Zreszta wiedzialas juz, iz Jan Kochanowski studiowal tutaj? W kosciele Eremitani znalazlem tabliczke upamietnajaca zwolanie przez niego w tysiac piecset ktoryms tam roku zjazdu Polakow studiujacych we Wloszech.
Obecnie fascynuje mnie Wenecja. Przedwzoraj bylem tam po raz pierwszy, i wciaz jestem pod wrazeniem. To jest cos niesamowitego, po prostu odrebny swiat: miasto w srodku morza (no juz nie calkiem, bo jest od kilkudziesieciu lat zapora polaczone z ladem), poprzecinane licznymi kanalami, bez zadnych samochodow, za to z waskimi, zatloczonymi przez turystow uliczkami w wawozach miedzy sredniowiecznymi kamienicami. A od przyszlego piatku bedzie ono na czas na razie nieokreslony centrum mojego zycia!
No mysle, ze tyle powinno wystarczyc, zeby dac ci szanse na ocene mojego poczucia jezykowego.