wieder ein Artikel über Krakau, diesmal "auf Stöckelschuhen" http://www.spiegel.de/reise/europa/0,1518,787746,00.html
Am besten gefällt mir der Kommentar eines enttäuschten Mannes, der sich im Forum über die Fot(t)os beschwert Das ist doch unverschämt!!
Beiträge von malgosia
-
-
Ich stimme zu - einfach genial!
Diese Weisheit habe ich heute gerade gebraucht!! Danke liwia -
@Snoopy, Deinen Reisebericht finde ich beeindrückend! Und die Fotos wunderschön. Du solltest einen Reiseführer schreiben - im Ernst!
Am 15.08. waren wir in... LubomierzDas Fest mit den vielen Ständen war das Festival der Komödienfilme. Schade, dass Du nicht angehalten bist. Wenn ich mit meinem Urlaubsbericht in einem polnischen Wanderforum fertig bin, schicke ich Dir ein paar Fotos von dem Iservorgebirge.
-
Oj 4 dni to niewiele. My też chcieliśmy pojechać na Jurę, ale cały weekend leje
Okolice Jeleniej Góry są piękne! Wybieramy się tam na kilka dni urlopu w sierpniu (konkretnie Góry Izerskie). Ale też jeszcze nie znalazłam noclegu.
-
(ich hatte die Antwort fast fertig, da ist plötzlich der Strom für eine halbe Stunde ausgefallen
- Pech)
W Ogrodzieńcu byliśmy wiele razy. Kilka lat temu nocowaliśmy nawet w agroturystyce Podzamczu. Jeśli chcesz, mogę poszukać adresu. Byliśmy też na zamku w Olsztynie i na Jasnej Górze oczywiście też. Kilku wymienionych miejsc nie znam - ale może sama skorzystam z Twojego planu :usmiech.
Nie wiem, co Ci polecić, bo nie wiem, co by Cię interesowało. W pobliżu byliśmy jeszcze w Żarkach - jest tam Sanktuarium Matki Bożej Leśniowskiej, w Złotym Potoku jest dworek Krasińskich z ładnym parkiem, w okolicznych lasach są ciekawe źródełka i skałki. Ciekawe są też rzędkowickie skały niedaleko Kroczyc. Cały szlak orlich gniazd jest ciekawyi dolinki podkrakowskie - nie tylko Dolina Prądnika i Ojcowski Park Narodowy. Nie wiem, jak długo zamierzasz pobyć na Jurze i jak dalekie wycieczki Cię interesują.
-
Zitat
od HSnoopy
Zur Zeit suche ich eine Übernachtungsmöglichkeit bei der Stadt Poraj. Da liegt ein kleiner See. Und schön gelegen für meine Ausflugswünsche :-)) Vielleicht klappt es ja. Warte noch auf Antworten.
A co masz zamiar pozwiedzać na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej...? -
Zitat
od olaf
Export tez? mit aehnlichen Etiketten wie Heinz/Gosia-Marmelade?
Barter ware auch moeglich: T-Papier, inkontinenzerprobtNo patrzcie Ludzie, jakie te Chłopaki niezdyscyplinowane
Za łagodne macie Żony - wcale Was do nauki polskiego nie motywują
Chociaż nie - olaf wykazał dobrą wolę i użył słowa "też"
Za to ja nauczyłam się nowego słowa: Inkontinenz
Dibawob, ogóreczki będą świetne (już po dwóch dniach mogliście podjadać), papier nie będzie potrzebny, no chyba że mlekiem popijecie
Tylko nie rozumiem, dlaczego Ani kupiłeś zapas papieru, czy to nie ona je robiła...?
-
Und hier mal ein kritischer Artikel: http://www.zeit.de/2007/50/Krakau Was meint ihr dazu...?
-
Pisałam tu kiedyś o ogórkach małosolnych. Zobaczcie, co znalazłam dzisiaj na arte:
-
Nie będę - przysięgam
tylko, niech świeci, bo myślałam, że zwariuję w tych ciemnościach i zimnicy.
-
O rany, ależ mi brakowało tego słońca
Aż znowu chce się żyć! Z tej okazji mały żarcik ze starej płyty
-
Nareszcie wyszło słoneczko!!!!! - musiałam Wam to napisać
Przez ostatni tydzień mieliśmy paskudną jesień tego lata. Nic tylko schować się pod kocem i nie wychodzić, brrrr
-
Hallo Maclinux,
ich weiß nicht, ob ich Dich damit trösten kann :usmiech, aber meine Kursteilnehmer, die in Polen Deutsch als Fremdsprache lernen, haben ähnliche Probleme mit der Wortfolge im deutschen Satz. Immer wieder muss ich da Fehler korrigieren und ständig wiederholen, dass das Verb an der zweiten Stelle stehen soll, auch wenn der Satz nicht mit dem Subjekt beginnt. Meine Anfänger würden nämlich ganz spontan auf Deutsch sagen: "Jetzt die Post ist in der Nähe"
- "Teraz poczta jest blisko"
Die Entscheidungsfrage "Ist die Bibliothek weit weg?" sollte eigentlich mit dem Fragewort "czy" beginnen
"Czy biblioteka jest daleko?". Solche Fragen beginnen mit dem Verb eigentlich nur dann, wenn das Personalpronomen weggelassen wird, z.B. "(Ty) Jesteś głodny? oder (Wy) Macie ochotę na lody?"Małgosia
-
Zitat
od sternchenlaternchen
nur zwei Sätze:Ich entschuldige mich, falls Sie meine E-Mail doppelt erhalten haben. Auf der Webseite waren mehrere Adressen und ich war nicht sicher an welche man am Besten schreibt für eine Auskunft.
Serdecznie dziękuję
Przepraszam, jeśli otrzymali Państwo mój E-Mail podwójnie. Na stronie było kilka adresów i nie byłam pewna, na który powinnam pisać, żeby uzyskać informacje.
-
Zitat
od Berlina
Cześć zusammen, [COLOR=green]cześć wszystkim[/COLOR]
potrzebuję pomóc[COLOR=green]potrzebuję pomocy[/COLOR]
jedna kościół
[COLOR=green]jeden koścół[/COLOR]Sonst fehlerfrei! - sehr gut!
Malgosia
-
Ależ proszę bardzo Heidi
-
"ob ich hier zurechtkomme, ob ich es schaffe"
Tak, to jest wyrażenie - dawać sobie radę
Pozdrawiam
Małgosia
-
Ehrlich gesagt habe ich nicht alles in diesem Thread gelesen, deswegen entschuldige ich mich im Voraus, falls das Lied schon vorgestellt wurde. Ich höre mir gerade alte Lieder von Maanam an (80-er Jahre). Bei diesem Lied musste ich an diejenigen denken, die gerade Polnisch lernen - Respekt!
-
baaardzo śmieszne
-
Nie no, u Was to full wypas
Lilie wyglądają wspaniale! Pachną?