Pozdrawiam = Grüße
Beiträge von malgosia
-
-
Liebe Baumfeee (ein schöner Nickname :usmiech)
wenn ich nur Zeit habe, helfe ich Dir gern. Du kannst mir hier schreiben oder private Nachrichten schicken. Ich würde Dir aber empfehlen, ein neues Thema unter "Deutsch und Polnisch lernen" zu gründen. Hier im Forum findest Du bestimmt viele hilfsbereite Menschen, die Dir schnell mit Rat und Tat helfen, wenn ich nicht online bin. Meine Unterstützung hast Du auf jeden Fall
Aller Anfang ist schwer, aber wenn Deine junge Schülerin in Deutschland lebt, wird sie bestimmt schnell Fortschritte machen. Und Du als ihre Deutschlehrerin brauchst eigentlich nur Deine Deutschkenntnisse und .... jede Menge Geduld!
Ich wünsche Euch beiden viel Erfolg!Pozdrawiam
Malgosia
-
Reniu, zrób zdjęcia - najlepiej całaj dżungli - będę czekać z niecierpliwością
Wiesz co, mnie się wydaje, że prędzej coś urośnie na takiej patelni niż w cieniu, jak u mnie. Na dodatek same plagi egipskie, jak nie mszyce, to mrówki, to znów mączniak. Tfu!
Ale zmieniając temat plotkarski: rozpoczęliście już sezon truskawkowy? U nas już są! Miały być takie tanie a dzisiaj kupiłam po 5,50 PLN za kilo. A jak u Was?
-
Hallo Petra,
und wie könnte ich Dir behilflich sein...?
Herzliche Grüße
Malgosia
-
-
Zitat
od ReniA
My mamy tylko balkon - akurat dojrzewają truskawki. A pomidory powoli się robią... Jako pierwsze będą takie prążkowane.Poznaliśmy w Polsce tyle rodzajów, że jesteśmy teraz kompletnymi fanami tych egzotycznych gatunków...
Paskowane pomidory???Reniu jesteś pewna, że to nie arbuzy...?
Jako żywo nigdy takich nie widziałam.
A swoją drogą podziwiam, jak się komuś na balkonie udaje założyć takie cudne ogródki -
Witaj na forum
Miło Cię poznać
-
Zitat
od Ola
Dzięki, za pomysły, dziewczyny.
Tak myślę, chyba zrobię sałatkę ziemniaczaną, polski kartoffelsalat.
Olu, masz na myśli jarzynową, taką z majonezem? No takiej nikt się nie powinien wystraszyć, tylko nie wiem czy pasuje do grila...?Zitatod Ola
I muszę Wam jeszcze przyznać, że zawsze jak wyrywam w ogródku jakieś chwasty, to myślę o forum.
O Małgosi jak wyrywam małe klony, a o Heidi, jak wyrywam niezapominajki które się rozmnażają jak chwasty.No i tu mnie zaskoczyłaś :zawstydzony. Myślałam, że nikt oprócz Heidi nie zauważył mojego zwierzenia o klonie-samosiejce. Oczywiście nie mam zamiaru go wyrywać, nabrał chlorofilu i wyrósł na ... pół metra :usmiech. Obsiałam go wspomnianym groszkiem, który też go chyba polubił, bo zamiast do drabinki, wyciąga wąsy do klona
-
Zitat
od liwia
Jeszcze nigdy nie kisiłam sama ogórków...bo moja babcia i tak kisiła najlepsze
To spóbuj liwia, skoro nawet mnie się udają, to nic trudnego :luzik. Ogórki, koper, chrzan, czosnek i zalewamy osoloną wodą. A że babcia kisiła najlepsze to dobrze - znaczy się masz to w genachMoja teściowa też kisi najlepsze, co u nas nie przeszkadza mojemu mężowi opróżniać dwulitrowego słoja zanim zdążą porządnie ukisnąć. Powiedzcie mi, czy w Niemczech znane są takie ogórki małosolne, a jeśli tak, to pod jaką nazwą?
-
No cóż, trudno się dziwić. Właśnie przed chwilą przeczytałam na onecie, że zakażonych jest już 1000 osób a zmarło 17. Ale tak naprawdę, to nie wiadomo czego się wystrzegać. Jeszcze niedawno to właśnie mięsiwo było podejrzane - najpierw wściekłe krowy, potem pryszczate świnie, teraz znowu chore warzywa. Ja już przestałam nadążać i jem wszystko.... no może trochę dokładniej myję ogórki i sałatę do sałatki greckiej. Pomidory i tak zawsze sparzałam wrzątkiem i obierałam ze skórki.
Właśnie - można z puszki, albo pomyślałam też o kiszonych ogórkach - do grila pasują. Powoli można by zaczynać sezon na ogórki małosolne - kisicie takie w domu? Mój mąż uwielbia. -
Dzięki za radę elLopo :usmiech. Problem w tym, że drabinka przywiercona do ściany a ten mały wąsaty drań bardziej uparty od Twojego kota
W desperacji zrobiłam sobie na kolację sałatkę z ogórkiem, chociaż wokół lekka panika. A jak w Niemczech - boicie się ciągle ogórków (mimo, że je uniewinniono)...? -
To że jutro pracuję, nie znaczy niestety, że dzisiaj mam wolne
Za półtorej godzinki wychodzę. Na moim balkonie niestety nie praży, bo wysokie bloki rzucają cień. Ale begonie mają się świetnie i zaczynają kwitnąć. Nie wiem tylko, jak skłonić groszek, żeby piął się w stronę drabinki...
-
Witajcie mili Forumowicze
Ponieważ w kąciku plotkarskim ucichło, chciałabym Was zaprosić na plotki po polsku! Z tego, co się zorientowałam, wielu z Was uczy się polskiego (podziwiam!!) i świetnie sobie radzi, ale rzadko chwalicie się Waszymi umiejętnościami. A szkoda! - ćwiczenie czyni mistrza
Byłoby super, gdybyście czasem wtrącili jakieś zdanie po polsku. Oczywiście Polacy również są zaproszeni na plotki
To może na początek... o pogodzie i planach na weekend...?
U mnie za oknem słoneczko (wreszcie), ale niestety jutro muszę iść do pracyMoże po południu wybiorę się na rower.
A jak u Was pogoda i plany na weekend? -
Hallo Stephan,
"Droga Beato!
Oboje jesteśmy bardzo zajęci i dlatego trudno znaleźć czas na spotkanie. Poza tym są chyba jakieś techniczne problemy z Twoim skypem. (Przepraszam, że ostatnio znowu musiałem zniknąć). W każdym razie też koniecznie chciałbym jeszcze raz z Tobą porozmawiać. Co powiesz na to, żebyśmy wymienili numery telefonu? Podaję Ci bez zobowiazań mój numer i ucieszłbym się bardzo, gdybyś odpowiedziała mi smsem. Wtedy mógłbym do Ciebie oddzwonić, jeśli chcesz.Pozdrowienia
Stephan"
ich drücke Euch die Daumen
Malgosia
-
Cześć Armin,
ależ Ty jesteś dociekliwy!
Nie tak łatwo odpowiedzieć na Twoje pytania!
Niestety nie umiem znowu wytłumaczyć, dlaczego tak jest poprawnie. Ale mogę Ci podać przykład z "wynikło":
To co wynikło z badań, zaskoczyło nawet samą Cindy Crawford
Napisaliśmy skargę, ale nic z tego nie wynikło.Pozdrowionka
Małgosia
-
Zitat
od chrissi
grüße zurückZitatod der_eine
Witamy z powrotem.ich glaube, es heißt doch: również pozdrawiamy
-
Ich schließ mich auch an!
Niech Wam gwiazdka pomyślności nigdy nieeee zagaśnie....
-
Zitat
od liwia
może wywodzi się z niemieckiego, ale nie przychodzi mi do głowy niemiecki odpowiednik...hmm, a może po prostu pochodzi od "gut"....?
-
przepływowy podgrzewacz (oder ogrzewacz) wody
-
życzę Ci szczęścia Snoopy, życzliwych ludzi wokół Ciebie i duuużo wolnego czasu na pielęgnowanie Twojego pięknego ogrodu