• mmhhh, diese Pierogi habe ich letzten Montag gegessen.... die waren lecker. Habe mir gleich das Rezept geben lassen und möchte es Euch nicht vorenthalten, ich versuche gleich mal die Übersetzung dazu zu machen und hoffe, dass ich nichts übersehen habe. Bei groben Fehlern verbessert mich bitte.

    Die Pierogi schmecken übrigens auch ausgezeichnet, wenn sie nach dem Kochen in der Pfanne kurz gebraten werden. :mniam


    [COLOR=blue][SIZE=16]Pierogi ruskie[/SIZE][/COLOR]

    Składniki: (Bestandteile)

    0,5 kg mąki (Mehl)

    1 jajko (Ei)

    1łyżka oleju (Löffel Öl)

    około 230 ml ciepłej wody (ca. 230 ml. warmes Wasser)

    sól około płaskiej łyżeczki (Salz ca. 1 flachen Teelöffel)


    Farsz: (Füllung)

    1kg ziemniaków (Kartoffeln)

    0,5 kg twarogu (Quark - ist aber wohl ein spezieller)

    2 średnie cebule (mittlere Zwiebeln)

    Sól, pieprz (Salz, Pfeffer)


    Przepis: Rezept

    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem, aż powstanie gładka masa.

    Kartoffeln in Salzwasser kochen. Nach dem Kochen, die noch warmen Kartoffeln zerkleinern und mit dem Quark verrühren, bis eine glatte Masse entsteht.

    Cebulę drobno pokroić i zarumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem i ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem.

    Die Zwiebeln hacken, und in der Pfanne kurz anschwitzen (bräunen), unter die Kartoffel/Quark Masse mischen und mit Salz und Pfeffer würzen.

    Ciasto ( Teig)

    Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie opruszonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i rzucać partiami do osolonej wody. Pierogi powinny wypłynąć na wierzch wody, po wypłynięciu gotować je jeszcze około 2,3 minuty. Wyłowić durszlakiem i przelać zimną wodą.

    Aus dem Mehl, Ei, Öl, und dem Wasser einen glatten Teig kneten und dünn ausrollen.
    Mit einem großen Glas runde Formen ausstechen und die Füllung darauf legen. Die Ränder gut zusammendrücken (kleben) und die Pierogi im Salzwasser kochen, bis die se an der Oberfläche schwimmen. Danach noch ca. 2-3 Minuten kochen, und in einem Sieb abschrecken.

    SMACZNEGO!:)
    Guten Appetit.
    :mniam

  • Oh, da kann ich auch mitreden... *hüpf!*

    Also... Ich nehme kein Ei und kein Öl zum Teig - also wirklich nur Mehl, lauwarmes Wasser und etwas Salz. Dieses Rezept habe ich von meiner Tante, die es wiederum vor 40 Jahren oder so von einer Dienstreise in Russland mitgebracht hatte.

    Polnischen "twarog" (Frischkäse) gibts inzwischen auch in Deutschland. Und zwar HIER - vielleicht habt ihr eine Filiale auch in der Nähe.

    Snoopy: Danke schön für das Rezept für die Füllung! :uscisk

  • es gibt nichts besseres als RUSKIE PIEROGI!

    Nichts für Ungut, aber mit anderen Sachen (Füllung) als Kartoffeln und Quark schmecken sie nur halb so gut die Teigtaschen!:D

    [font=Comic Sans MS][size=24][color=firebrick]w w w . B a i l a M e - F i t . d e[/color][/size][/font]
    [size=18][color=blue]* fit mit Tanzen *[/color][/size]

  • no i dlatego świat jest piękny, że jesteśmy różni!
    Dla mnie THE BEST - są z cielęciną!!!

    Renia - meine Mama macht es auch wie Deine Tante! :mniam

    [color=#000066]Jeśli potrafisz śmiać się z siebie, będziesz miał ubaw do końca życia[/color] :D

  • Zitat

    Original von Choma...Dla mnie THE BEST - są z cielęciną!!!...

    [COLOR=red][SIZE=20]AAAAAAAAAAAAAA - R A T U N K U![/SIZE][/COLOR]
    :ROTFL

    [font=Comic Sans MS][size=24][color=firebrick]w w w . B a i l a M e - F i t . d e[/color][/size][/font]
    [size=18][color=blue]* fit mit Tanzen *[/color][/size]

  • proszę bardzo :oczko

    1. Pierogi z cielęciną 1
    Składniki :
    30 dag mąki
    1 jajko
    ciepła woda
    50 dag łopatki cielęcej
    5 dag grzybów suszonych ja znam bez grzybów, ale te muszą też być pyszne!
    sól
    pieprz
    1 Ł oleju
    1 liść laurowy
    ziele angielskie

    przygotowania:
    Przygotować farsz: namoczyć grzyby w osolonej wodzie, przepłukać je kilka razy, posiekać. Pozostawić wodę z pierwszego płukania. Mięso pokroić i przesmażyć na oleju. Dodać przecedzoną wodę z płukania grzybów, dusić 15 min. razem z pokrojoną cebulą , liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Gdy woda odparuje, zmielić ugotowane składniki i przyprawić do smaku solą i pieprzem - masa powinna być pikantna i słona. Casto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Powycinać szklanką kółka, nałożyć farsz, skleić pierogi i zacisnąć brzegi. Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować 1-2 min. od wypłynięcia na powierzchnię

    2. ach.... zobacz sama... na sam widok jestm głodna!!!!!

    pierogi

    [color=#000066]Jeśli potrafisz śmiać się z siebie, będziesz miał ubaw do końca życia[/color] :D

    Einmal editiert, zuletzt von Choma (19. Februar 2008 um 22:25)

  • im drobniejsze - tym "jednolitsza" masa... niektórzy drobno kroją... ważne, by się farsz nie "rozsypywał"!
    Smacznego!

    [color=#000066]Jeśli potrafisz śmiać się z siebie, będziesz miał ubaw do końca życia[/color] :D

  • Tyle sie tutaj naczytalam, ze robie dzisiaj - pierwszy raz w zyciu-pierogi z kapusta i z grzybami.
    Ciekawe co z tego wyjdzie. :)

    Dzieki za swietne przepisy!!! :okok

    Nevermore...

    Einmal editiert, zuletzt von Ola (20. Februar 2008 um 13:29)

  • pamiętaj Olu, że kapusta jest wilgotna... często zbyt wilgotna i po ugotowaniu odcedź dobrze, a nawet przed pokrojeniem "wyciśnij" trochę. Zbyt mokry farsz źle się klei i pierogi podczas gotowania "rozklejają" się.
    SMACZNEGO! :mniam

    [color=#000066]Jeśli potrafisz śmiać się z siebie, będziesz miał ubaw do końca życia[/color] :D

  • Zitat

    Original von elLopo
    es gibt nichts besseres als RUSKIE PIEROGI!

    Nichts für Ungut, aber mit anderen Sachen (Füllung) als Kartoffeln und Quark schmecken sie nur halb so gut die Teigtaschen!:D

    lopi zapomniales o tlustych, smacznych skwareczkach, ktore sa w nadzieniu , poza tym zgadzam sie z toba ruskie pierogi sa the best!!!!! tlusta smietanka do tego i juz ma sie pare faldek na brzuszku wiecej :haha

    When nothing goes right, go left!

  • Zitat

    Original von liwia

    lopi zapomniales o tlustych, smacznych skwareczkach, ktore sa w nadzieniu , poza tym zgadzam sie z toba ruskie pierogi sa the best!!!!! tlusta smietanka do tego i juz ma sie pare faldek na brzuszku wiecej :haha

    Halo Liwciu, ja je nie zapomniałem, ale ja jestem jaroszem, a wiec nic ze skwareczkami!:D A gdzie Ty możesz mieć fałdki?:D

    [font=Comic Sans MS][size=24][color=firebrick]w w w . B a i l a M e - F i t . d e[/color][/size][/font]
    [size=18][color=blue]* fit mit Tanzen *[/color][/size]

  • Zitat

    Original von Choma
    pamiętaj Olu, że kapusta jest wilgotna... często zbyt wilgotna i po ugotowaniu odcedź dobrze, a nawet przed pokrojeniem "wyciśnij" trochę. Zbyt mokry farsz źle się klei i pierogi podczas gotowania "rozklejają" się.
    SMACZNEGO! :mniam

    Dzieki, Gosiu!
    Przeczytałam twój wpis dopiero dzisiaj, ale na szczęscie mój farsz był dosyć suchy, wszystko sie udało, i smakowało, a mąż "wcinal" aż mu się uszy trzęsły, czego się nie spodziewałam, bo jest jeżeli chodzi o takie potrawy czasem trochę... trudny. ;)

    Pozdrawiam
    Ola

    Nevermore...

Jetzt mitmachen!

Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!