Cześć,
jak się nazywa po polsku 'K.o.-System', czyli system rozegrań, w którym tylko zwycięzca meczu awansuje do następnej rundy, a dla drużyny przegrywającej turniej się skończył? Czy to nazywa się też 'baraż'?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Cześć,
jak się nazywa po polsku 'K.o.-System', czyli system rozegrań, w którym tylko zwycięzca meczu awansuje do następnej rundy, a dla drużyny przegrywającej turniej się skończył? Czy to nazywa się też 'baraż'?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
jet to typowy "system pucharowy" rozgrywek. (chociaż wielkim fanem nie jestem
)
(systemy rozgrywek - strona 2. )
edit:
baraże - są to dodatkowe mecze, które rozstrzygają o wynikach (w niejasnych sytuacjach)
W polskiej extraklasie na koniec sezonu odbywają się obowiązkowe baraże: 3 drużyna od końca w extraklasie gra z 3-cią drużyną 1 ligii.
Dwie ostatnie z extraklasy spadają do 1 ligii, 2 pierwsze z 1 ligi wchodzą do extraklasy, a baraże decydują, kto jako "trzeci" bęcie w extraklasie: czy drużyna 3-cia od końca z extraklasy spadnie i wejdzie 3-cia z 1-szej ligii. Nie napisałąm tego zbyt skomplikowanie?
Aha, dzięki.
Na to nie wpadłem. Ale czytałem też 'system KO'. Czy to określenie jest w Polsce znane?
Zitatod Choma
baraże - są to dodatkowe mecze, które rozstrzygają o wynikach (w niejasnych sytuacjach)W polskiej extraklasie na koniec sezonu ... Nie napisałąm tego zbyt skomplikowanie?
Nie no jeśli chodzi o baraże to wiem dokładnie co to jest.
Tylko nie wiedziałem jak się nazywa ten drugi system. Dzięki jeszcze raz. ![]()
Zitatod Matti
Aha, dzięki.Na to nie wpadłem. Ale czytałem też 'system KO'. Czy to określenie jest w Polsce znane?
to określenie (system K.O.) znalazłam w internecie (na polskich stronach www) tylko w odniesieniu do skoków narciarskich... (turniej czterech skoczni)... nic o piłce nożnej...
Ale - nie jestem fachowcem w tej dziedzine ![]()
Mi KO to sie tylko z
boksem kojarzy
Ja jako młody człowiek (:P) bez wahania odpowiadam: system KO
System pucharowy też czasami mówią w telewizji, jednak coraz rzadziej, pucharowy kojarzy się z podziałem na grupy etc., a jak powiedzą system KO, no to każdy wie, o co chodzi (wśród młodych to zapewne pozostałość po grach :P)
Dzięki.
Na forum o piłce nożnej kobiet napisałem na wszelki wypadek 'system pucharowy (K.O.)' ![]()
Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!