Zaczęła się moda na polskie kuchnie regionalne.
Oprócz smakołykow z dalekich krajów i egzotycznymi potrawami przyszedł czas na zainteresowanie Polaków rodzimą kuchnią, które dziś bije rekordy popularności, o czym świadczyć mogą powstające masowo karczmy, oberże i zajazdy serwujące potrawy kuchni regionalnej.
Wreszcie Polacy pokochali to, co swojskie i tłumnie ruszyli po góralskie smażone oscypki, kwaśnicę z żeberkiem wieprzowym czy kaszubskie śledzie:)
N awyróżnienie zasługuje tutaj
- Kuchnia góralska-jest mało wyszukana i raczej ciężka, lecz wyróżnia ją -różnorodność potraw, jakie wyczarować można z kilku prostych składników. Najbardziej znane specjały kuchni góralskiej: jako że opiera się w dużej mierze na kapuście i ziemniakach (zwanych często grulami), wśród najpopularniejszych -potraw góralskich są różnego rodzaju placki ziemniaczane, bachora czyli jelita -nadziewane tartymi ziemniakami doprawionymi kminkiem, kluski z omastą lub kwaśnym mlekiem, kapusta z grochem, kwaśnica, czyli wywar na wędzonce z dodatkiem grzybów, wśród mięs przeważa jagnięcina, baranina, często przyrządzana z dodatkiem fasoli, bobu i, oczywiście, kiszonej kapusty.
- Kuchnia śląska-jej podstawę stanowią proste dania przygotowywane z niedrogich składników, w których przeważa mąka, ziemniaki, kasza. Wśród najbardziej znanych śląskich dań są:
-żur (zupa przygotowana na zakwaszonej mące z ziemniakami),
-wodzianka (chleb zalany wodą, z dodatkiem masła oraz czosnku),
-bryje (kasza jęczmienna na wodzie i mleku), kluski,
-kołacz z ciasta drożdżowego,
-moczka (przygotowywana często na wywarze z jarzyn, z dodatkiem kompotu śliwkowego, bakalii, piernika oraz alkoholu),
-rolada śląska,
-krupniki
-żymloki (jelita nadziewane kaszą, z dodatkiem lub bez dodatku krwi). - Kuchnia kaszubska-Podstawę jej jadłospisu stanowią podawane na różne sposoby ryby, ważną rolę odgrywają też warzywa, szczególnie marchew, ziemniaki, groch, gryka, brukiew. Najbardziej powszechne specjały kuchni kaszubskiej: gniecione ziemniaki ze szpyrkami, czyli skwarkami i maślanką, śledź w wielu postaciach, także na słodko, pulczi, czyli śledź w śmietanie, zupa brukwiowa na gęsinie, zupa musztardowa, zupa kwaśna na maślance.
- Kuchnia podlaska-ze wzglądu na położenie geograficzne potrawy kuchni Podlasia to mozaika specjałów z sąsiadujących ze sobą przez wieki kultur. Podstawą były warzywa, a szczególnie ulubione tu ziemniaki we wszelkich możliwych postaciach oraz potrawy mączne.
Specjały kuchni podlaskiej: kartacze, kindziuk, kołduny, babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, chleb litewski, własnej produkcji sery i nalewki, kiszone ogórki, sękacze czy domowa kiełbasa-palcówka.
W bogate dzieje Podlasia wpisana jest także tradycja związana z polskimi Tatarami, której ważnym elementem są także potrawy wywodzące się z tradycyjnej tatarskiej kuchni – pierekaczewnik (duży pieróg przekładany farszem), czebureki (placki nadziewane mieloną wołowiną z cebulą lub pieprzem), kołduny (pierogi nadziewane mięsnym farszem).
Czy ktoś z Was pochodzi z tych regionów?
Może znacie jakieś smaczne potrawy, podzielcie się nimi z nami:)
Pozdrawiam Anna