PLEŚNIAK
(niezbyt ładna nazwa ale ciasto dobre:) i bardzo łatwe w przygotowaniu
SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki
4 żółtka
1 szkl. cukru
1 margaryna
zapach migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 słoik dobrego dżemu
Etapy przygotowania
1. Z produktów: mąka,żółtka,cukier,margaryna,zapach i proszek do pieczenia - zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części.Do jednej z nich dodać kakao.
2. Z jednej części zrobić placek i wyłożyć nim formę blaszki(ciasto nakłuć widelcem).Pozostałe dwie części wstawić na godzinkę do zamrażalnika.
3. Ciasto w blaszce posmarować dżemem,a następnie na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.Na to wlać ubitą pianę z białek i 1 szkl. cukru ( można dodać 3 łyżki kisielu żurawinowego lub innego-wówczas piana będzie koloru różowego).Na pianę utrzeć ciasto białe.
4. Piec ok.1 godz. w temp.200°C
SMACZNEGO