• Mam na imię Jowita, mam 21 lat i mieszkam w niemczech od dwunastu lat.

Ze względu na to, ze mój polski jest coraz gorszy, zarejestrowałam sie tutaj, aby odświeżyć język ojczysty. :)

Wlasńie zdałam mature w miasteszku koło Stuttgartu i szykuje się na studia w okolicach Baden Württembergii.

Das war's auch schon von mir.

Pozdrawiam, Czarna.

2 Mal editiert, zuletzt von czarna (26. Juli 2010 um 14:23)

• @Anetaaa, tego bym nie był taki pewny!

[font=Comic Sans MS][size=24][color=firebrick]w w w . B a i l a M e - F i t . d e[/color][/size][/font]
    [size=18][color=blue]* fit mit Tanzen *[/color][/size]

• Witaj BunterHund ;D
    nie mam żadnych argumentów na potwierdzenie swej tezy... ale wiem to z doświadczeń ;) mój brat wyjechać do Norwegii na ok.10 lat, tam mówił tylko i wyłącznie po angielsku, a gdy wrócił, to trochę "zaciągał" słowa, ale nie zapomniał języka ;) . Co do ilości lat spędzonych zagranicą to może być różnie, ale ale.. ;))

• Zależy od tego ile kontaktu z językiem ma się przez lata. Bez stałego używania traci się go z czasem. No i 10 lat jest dla dorosłego człowieka innym okresem czasu jak dla 8, albo 9-cioletniego.

[font=Comic Sans MS][size=24][color=firebrick]w w w . B a i l a M e - F i t . d e[/color][/size][/font]
    [size=18][color=blue]* fit mit Tanzen *[/color][/size]

• Zitat

Original von czarna
    Gdyby nie, to bym napewno potrafiła lepiej się wamówic ;)
    Dzęki za miłe przywitanie :)

Pozdrowienia ze Stuttgartu! :muza

To oczywiste, ze nie potrafisz sie tak wyslowic jakbys chciala - ile jezykami naraz mozna w koncu bezblednie wladac?

Uwazam za wspaniale, ze potrafisz jeszcze poprawnie pisac! Wszystko inne wroci z czasem, jak nabierzesz wprawy - na przyklad przez fora...

Ja zyje od 32 lat poza Polska i bylam juz tak daleko, ze nie potrafilam sklecic normalnego zdania. Wlasnie na forach przypomnialam sobie jezyk i poprawilam sie bardzo. Jak za duzo nie pisze, to nawet nikt tego problemu nie zauwaza. :D

Jetzt mitmachen!

Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!