Witajcie...
We wtorek chciałbym gotować Pierogi z kapustą i grzybamy.
Kto może mi powiedzieć jak musze zrobić farsz? (proszę po niemiecku... :oczko)
Dziękuję bardzo
Pozdro
Lars
Witajcie...
We wtorek chciałbym gotować Pierogi z kapustą i grzybamy.
Kto może mi powiedzieć jak musze zrobić farsz? (proszę po niemiecku... :oczko)
Dziękuję bardzo
Pozdro
Lars
Zitatod Lars726
Witajcie...We wtorek chciałbym gotować Pierogi z kapustą i grzybamy.
Kto może mi powiedzieć jak musze zrobić farsz? (proszę po niemiecku... :oczko)
po polsku:
na 0,5 kg mąki
~0,8 kg kiszonej kapusty, 50 g suszonych grzybów, 1 cebula, ~100 g masła, 3 łyżki oleju, sól, pieprz
Proporcje kapusty i grzybów zależą od Ciebie; gdy mam więcej grzybów, to daję więcej, pierogi są wtedy bardziej grzybowe
grzyby namoczyć w wodzie (minimum 2 godz), potem ugotować (aby były miękkie), odcedzić (wodę zostawić, by w niej ugotować kapustę), drobno posiekać.
Kapusta (jeśli jest bardzo kwaśna, zalać wodą i odcedzić): gotować w wodzie po grzybach (wtedy jest smaczniejszam bardziej "grzybowa") z dodatkiem masła; cebulę drobno pokroić, usmażyć na oleju, dodajemy razem z grzybami do kapusty; gotujemy tak długo, aż woda odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
Für 0,5 Kg Mehl
~0,8 Kg Sauerkraut, 50-100 G trockene Pilze, 1 Zwiebel. ~100 G Butter, 3 Löffel Oel, Salz, Pfeffer
Pilze in Wasser einweichen (Min. 2 Std), danach kochen, bis sie weich sind (~0,5 Std); sieben, fein schneiden (Wasser nicht wegschütten).
Sauerkraut kochen (im Pilzewasser + Butter; Kraut kann man auch etwas schneiden, wenn es zu lang ist); Zwiebel fein schneiden und in Oel braten. Zwiebel + Pilzen zum Sauerkraut hinzugeben.
Alles zusammen kochen, bis das Wasser verkocht ist :oczko.
Zum Schluss: Salz und Pfeffer (wie viel - alles hängt von Dir ab). Fertig
ZitatOriginal von Lars726
Witajcie...We wtorek chciałbym gotować Pierogi z kapustą i grzybamy.
oh, fajnie.
Na którą mamy u Ciebie być? :D:D
Dziękuję bardzo choma... mam nadzieję że moje pierogi będzie smaczny....
Wenn sie nur halb so gut schmecken wie die in Sulistrowice bin ich schon glücklich...
Zitatod Lars726
mam nadzieję że moje pierogi będzie smaczny [color=blue]będą smaczne - Pierogi -> Plural[/color] :oczko....
Smacznego!
und schon habe ich wieder Appetit
No teraz farsz jeszcze muszi gotować a jutro zrobię pierogi...
o której godzinie mamy przyjść???
na und????????????????
... dzisiaj niestety nie miałem czasu, ale jutro micha będzię u mnie i jemy te pierogi...
Zitatod Lars726
... dzisiaj niestety nie miałem czasu, ale jutro micha będzię u mnie i jemy te pierogi...
woooooooooooooooow, jak ładnie piszesz po polsku!!!!!
Gruss an Micha! Smaczego!
Gotowy!!!!
Razem 72 pierogi
No wieczorem może chodzić
szkoda, że tak daleko mieszkasz...
PS
ciekawa maszynka do lepienia pierogów... My robimy to ręcznie!
Die sehen richtig gut aus Lars! Lasst sie Euch richtig schmecken...
Ich habe auch so eine kleine Maschine. Schreib bitte, ob die damit richtig dicht wurden. Mein erstes und auch letztes Experiment, die von Hand zu machen ging kräfitg daneben (Pierogi ruskie). Fast alle sind ausgelaufen. Vielleicht war auch der Teig schon zu trocken, wer weiß?
Wenn ich die Bilder sehe bekomme ich Hunger
ZitatOriginal von HSnoopy
Ich habe auch so eine kleine Maschine. Schreib bitte, ob die damit richtig dicht wurden.
sie sehen zumindest dicht aus... hofentlich bleiben sie es auch....
@ choma: bylą bardzo smaczne.... dziękuję za przepis...
@ HSnoopy: sind alle zu geblieben...
Zitatod Lars726
@ choma: by[color=blue]ły[/color] bardzo smaczne....
In Sulistrowice kochst Du wieder!
Ohhhh, sehen die gut aus!!!
Da sind sicher keine mehr übrig geblieben oder?
Und klasse, dass das mit der Presse geklappt hat! Also werde ich demnächst, wenn ich an Twaróg komme einmal Pierogi ruskie versuchen.
Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!