Sernik wiedeński

  • Sernik wiedeński

    Składniki:

    1 kg białego sera
    10 dużych jaj
    25 dag masła
    4 kopiaste łyżki mąki
    pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 opakowania cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    1 szklanka słodkiej śmietany 30%
    skórka z pomarańczy
    rodzynki

    Sposób przyrządzenia:
    Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Wlać do utartej masy śmietanę, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i razem zmiksować. Następnie dodać ser (2 x przekręcony przez maszynkę) - dalej miksować. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać (łyżką). Dodać rodzynki, można pokroić też suszone morele i ewentualnie skórkę pomarańczową. Wysmarować blachę (22×35 cm) tłuszczem i posypać tartą bułką. Piec ok. 2 godziny w temp. 160 st.
    Uwaga!!!!!!:
    Sernik zawsze pieczemy w średniej temperaturze 160-170 st. ok. dwóch godzin, żeby dobrze odparował. Upieczony sernik delikatnie okrążyć nożem dookoła formy.

    Smacznego!!!!!

Jetzt mitmachen!

Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!