trzeba - man muss, man soll
Gra Slowna
-
-
Zitat
Original von lamammamiah
Może stwierdzicie, ze to nudne ale ja jestem za kontynuowaniem " Gra Słowna " z "virtualpolen" " To byl taki nasz Kącik Plotkarski
Poznałam w ten sposób wielu z was, wasze upodobania, hobby i ostatnio wasze maskotki. No i oczywiście wiele polskich slow, o których istnieniu nie miałem pojęcia!!! lol
Dla tych, którzy tej gry nie znają: jeżeli ktoś napisze np. ocean, druga osoba musi napisać wyraz na ostatnia literę poprzedniego wyrazu czyli na "n" i tak dalej, i tak dalej.
[COLOR=firebrick]Probujemy unikać wyrazów, które koncza się na "a" aczkolwiek nie można tego uniknac w 100 procentach.[/COLOR]No wiec zaczynam i zycze milego plotkowania:
POCZATEK
Noch mal zu Erinnerung!
[COLOR=firebrick]Wir wollen versuchen Worte die auf "a" enden zu vermeiden, obwohl, man kann es nicht zu 100% ausschießen.[/COLOR] -
Przykro mi! (Peinlich, hab ich noch nicht gelesen....)
trudny - schwierig
-
Warum eigentlich keine Worte auf a?
-
weil die meisten Worte auf "a" enden und so kommt keine Abwechslung in's Spiel.
Der Buchstabe "y" ist aber noch schlimmer!- wenn Du das Spiel schon länger verfolgt hättest, würdest Du es mitgekriegt haben, dass wir schon sehr viele Worte mit "a" gehabt haben und mit "y" schon ALLE möglichen verbraucht!
Es ist nicht böse gemeint mamapia von mir!:) -
besser:
tryk - Schafbock
Hab ich auch nicht böse aufgefasst - vor allem sollte man ja wirklich die "Anleitung" lesen... (schäm)
a-schlimm
y-schlimmer
?-am schlimmsten -
kruk - der Rabe.
-
kościół - Kirche
-
łańcuch - die Kette
-
geht es jetzt mit
chaber - Kornblume
oder mit
hełm - Helm
weiter?
-
Mit H - Helm.
-
mało - wenig.
-
ogon - der Schwanz
-
niemiecki - deutsch
-
imbryk = Wasserkessel
-
Katowice -Kattowitz
-
zespół = Gruppe / Team -
odgrzebane po dwóch latach
Łódka - Boot, Kahn
-
no to, zrobimy trochę zabawy
anioł = Engel (Nie długo już jest adwent... jak ten czas leci...)
-
Ładunek - die Ladung
-
Jetzt mitmachen!
Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!