Powoli zaczynam mowic po niemiecku( raczej dukac nizeli mowic:)) i zaczelam rozgladac sie o prace. Prawdopodobnie nie mialabym problebu gdyby nie ta bariera jezykowa , aby moc miec dobra prace nalezy znac perfect niemeicki, a do mojego prfekt to jeszcze duzo brakuje.
Ale nie o tym chcilam napisac
A wiec tak, jestesmy juz w Unii i mamy jako takie swoje prawa tyle co sie doczytalam to stwaka za godzine pracy powinna wynosic 6,50 Euro , ale to tylko teoria w praktyce sie nie sprawdza moze w kilku % tak.
Myslalam, ze jak juz jestesmy w tej Unii to bedzie nam lepiej , mowie o emigrantach , i beda nas traktowac na rowni z innymi , ale niestety tak nie jest.
To jest z zycia wziete , a wiec moja kolezanka (Polka) wyszla za Niemca , mieszka w Niemczech od niedawna , ze wzgledu ze nie umie niemieckiego poszla na kurs , bo wiadomo bez jezyka ani rusz, w zwiazku z tym ze nie jest latwo znalezc prace zarejestrowala sie w biurze pracy. Po poltora miesiaca dostaje oferte pracy..........praca niezbyt lekka,bo opieka przy starszej osobie przez caly dzien , od rana do wieczora,i teraz...........wynagrodzenie 2,20 Euro na godzine!!!!!Totalna zalamka. Czy jest mozliwe aby pracodawcy oferowali takie wynagrodzenie?
Drugi przypadek , to osoby ktora jest na tzw. socjalu ( od 3 miesiecy) dostala oferte pracy za 1,20 Euro /h, a dlaczego? , a dlatego bo jest na socjalu .I jakie ma wyjscie z takiej sytuacji? Lepiej pozostac na bezrobotnym?
Mam nadzieje , ze ja znajde jakas prace, ktora mnie zadowoli nie szukam kokosow , ale tez nie chce byc tania sila robocza.Mam jako takie wyksztalcenie , jakby to powiedziala sp. Irena Kwiatkowska:" jestem kobieta pracujaca i zadnej pracy sie nie boje". Wiem , ze przede mna dluga droga.Ale od czegos trzeba zaczac:):)
Mysle , ze osoby ,ktore sa juz w Niemczech dluzej , maja inne sytuacje , i ze ich poczatki tez nie byly latwe.
Czy w y spotkaliscie sie z czyms takim?
Jakie byly wasze doswiadczenia?
Pozdrawiam
Anna