herzichen glückwunsch füt gut geleistete arbeit.....
weiter so!
whiskeyprint
herzichen glückwunsch füt gut geleistete arbeit.....
weiter so!
whiskeyprint
jesli te slowa byly skierowane do mnie - odpowiem krotko
ja chetnie moge sie wlaczyc aktywnie - ale w kreowaniu wylacznie - mam tu na mysli tematy badz wprowadzenia do nowych tematow - ich poszerzanie o pewne watki (cos w rodzaju felietownow) i to uczynie bardzo chetnie tym bardziej ze forma tego forum jest wlasnie taka jaka sobie wyobrazilem i przypomina dawne forum polonia.de - jednak nie jestem w stanie podjac jakiejkolwiek funkcji z samej zasady - nigdy zadnej funkcji nie pelnilem, nie pelnie i nie bede pelnil - aczkolwiek zawsze chetny jestem do pomocy (co czynie m.in. dla pewnego stowarzyszenia polonijanego - nie bedac jego czlonkiem) - dodam tu jedno zdanie -ciezarem moich zainteresowan jest kultura w sensie ogolnym (muz-liter-plastyka) - propagowanie polskiej kultury w niemczech jak tez szukanie drog wzajemnego porozumienia pomiedzy ludzmi tych dwoch krajow - zatem to co powinno znalezc sie w polu dzialania kazdego z nas ktorego zrodla znajduja sie gdzie indziej
pozdrawiam
whp
ja nie jestem moderatorem tamtego forum - ja usiluje jedynie rownowazyc i lagodzic drastycznosc pewnych wypowiedzi moimi zapisami - moderator czycha w usa i zapewne nie wie jak sobie poradzic z dylematem zapisow o skrajnej wymowie - albo nie rozumie ich tresci - albo jest mu to obojetne.
mnie sie wydaje ze kazdy z uczestnikow jest w stanie zaproponowac interesujace tematy /to wymaga tylko zachety/ i nie musi tego czynic moderator - wlaczylem sie do tego forum bodaj przed tygpdniem - za informacja elika z radia bigos i stwierdzam ze pisza tu ludzie odpowiedzalni za publikowane tresci - zatem rola moderatora - jak z tego wynika - bylaby minimalna - a wszystko pozostale jest tylko kwestia czasu ktory nalezy poswieci na czytanie postow
pozdrawiam
whp
nalezaloby moze jeszcze sprecyzowac na czym polega funkcja moderatora (dokladnie) - nalezaloby tez wyjasnic czy do tego jest potrzebny "komputerowiec" ja to tak nazywam - bo sam jestem totalnym laikiem w tego typu sprawach
zdaje sobie sprawe z tego ze funkcja ta nie jest calkiem prosta i pisze to na podstawie wlasnego doswiadczenia poniewaz od kilkunastu lat pisze na polskojezycznym forum - najperw na nieistniejacym juz dzis "polonia.de" /bardzo dobre - na dobrym poziomie kulturalnym - o bogatej tematyce/ a teraz z rzadka na pewnym nowojorskim forum polonijnym ktore przybralo niewypowiedzianie chamska forme i jest wprawdzie moderowane /teoretycznie/ lecz obrazliwe slowa - wszelkiego typu przeklenstwa - by nie powiedziec swinski jezyk jest tam tolerowany jak tez propaganda faszystowska /apoteoza hitlera i mein kampf/ - antysemityzm i rasizm - zaiste odgrywa tu pewna role prawo dotyczace mediow w usa i z tej przyczny /moze/ tego typu rzeczy sa tam dozwolone
nie wyobrazam sobie by taka sytuacja zaistniala na tutejszym forum
pozdrawiam
whp
meine variante weicht ab von dem was in der "kuchnia polska" steht (dort gibte es manchmal fehler - vor allem was die unpassende zutaten betrifft)
- sauerkraut
- 1/4 vom sauerkrautgewicht - rohkohl (dojcza kapusta - ich sege so)
- eine große zwiebel
- speck gewürfelt (ca 40-50 g - geräuchert)
- verschiedene fleisch u. wurstsorten (aber kiene salami)
- 1 el. tomatenextrakt
- 1/4 l rotwein /unbedingt trocken/ zb. barolo, brunello, montepulciano /fanzösiche nehme ich nicht/
- piment, lorbeerblat , pfeffer, salz - eine prise zucker
-------------------------
suerkraut kurz waschen /wird nich zu sauer/und kleinschneiden - dojcza kapusta kleinschneiden - zwiebel kleinschneiden und mit dem speck angläsern - fleisch in ca 1,5 - 2 cm würfel schneiden und mit ein wenig!! fett anbraten.dojcza kapusta kurz aufkochen. jetzt kommt alles in den topf - 1/8 l wasser eingießen und sehr langsam kochen - nach und nach den wein eingiessen - mit salz und pfeffer absmecken (auch tomatenextrakt) - 2 stunden langsam!! kochen (wenn nötig - wasser oder wein nachgiessen) - danach den topf in die kälte stellen - wenn kalt - dann wieder auf den herd - und langsam zum kochen bringen - das ganze wiederholen noch 2 x - und so ist der bigos eigentlich fertig - je öffter der bigos "abgeschreckt" wird desto ist er "saftiger" und das fleisch "durch" und aromatisch
grüße
a
dass Bigos eigentlich z˙urek ist. (ola)
das ist falsch - zu dem thema habe ich dir ein mail gechickt
ci mache (koche) beides und mein bigos ist der beste in südhessen!!!
wie ich das mache - kann ich dir erklären (rezept)
capito?
to sformulowanie jest niezbyt /dla mnie / zrozumiale - czy oznaczy to ze jestes jedyna oaoba ktora pisze tu w jezyku polskim? ze brak tematow na ktore mozna byloby dyskutowac? ze brak uczesnikow ktorzy znaja jezyk apolski badz zapomnieli juz ten jezyk? gdyby tak bylo - bylaby to smutna rzeczywistosc - przeciez funkcjonija polonijne fora - albo polskojezyczne fora ktorych jest az nadmiar i im ich wiecej tym sa na gorszym (by nie powiedziec niewybrednym badz chamskim) poziomie
alex fragt warum "bigos"? - ein mischmasch - ist eigentlich wie "kapusta" vielleicht soll man ein wenig abheben von dem ludistischem und (meine meinung nach - wegen der guten qualität der sendung vom elik) nich adequatem des inhaltes titel? ist es so - polen = bigos + vodka?
wir reden von der polnischen kultur und nich von polnischen kochrezepten!! damals sagte man - polska krajem pustych szos i dzikich dziewczyn - aber es ist nicht mehr so! weg mit blöden vorurteilen! weg mit dem titel der sendung! capito?
dodaje jeszcze uwage o ktorej zapomnialem piszac pierwsza odpowiedz - prosze zajrzec na moja strone
znajduja sie na niej prace nieco starsze - nowe sa jeszcze nienaniesione oraz linki do decentryzmu po nacisnieciu "zbich" - sa to linki na francuskie strony decentryzmu i one powinny wyjasnic jego ogolna zasade
serwus,
jest to wystawa malarska oststnich prac /z ostatniego roku/ "atelier fleischer" /mira i alex fleischer/ - autorow ktorzy wystawiali wielokrotnie w niemczech, we wloszech, we francji, w grecji i w polsce (oststnia wystawa w polsce we wrzesniu br.) motto wystawy sa slowa paul cezanne'a - "czlowiek widzi to co chce widziec" - patrzac na zjawista rejestruje to co chce zarejestrowac - zatem wystawa ma na celu podkreslenie funkcji "widzenia" w malarstwie - wybiorczego systemu rejestracji zjawisk ktore ukladaja sie w calosc jak "puzzle" - poniewaz nie jestesmy w stanie widziec calosci i ta calosc przekazac przy pomocy ograniczonego jezyka jakim jest w malarstwie farba i forma - alex prezentuje prace o "decentrystycznym" nastwieniu - zgodnie z formula i manifestem polskiego pisarza "snerg" wisniewskiego - sa to prace o intelektualnym podkladzie w przeciwienstwie do prac miry - ktore sa pozornie czytelniejsze i bazuja na kontrastowam "czytelniczo" zestwieniu atrybutow - sa niejako rebusem do odczytania. decentryzm (teorioa i miedzynarodowa grupa pod ta nazwa) rozsadza niejako ramy obrazu i przenosi widza poza plaszczyzne plotna - zmusza go do przemyslen istniejacych w innej sferze niz obraz - wymaga fantazji widza i umiejetnosci czytania symboliki w nich zawartych - stanowi zagadke przy uzyciu form najprostszych. wystwa bedzie miala miejsce w heskim reinheim (odenwald) 26.10.07 - otwarcie 0 20-tej w galerii hofgut przy kirchstraße - wprowadzenie przez pracownika deutsches-polen institut w darmstadt ma na celu wyjasnienie fizjologii widzenia i jego funkcji w kreowaniu jak tez przy odbiorze malarstwa. pozdrawiam. f
wystawa malarstwa "atelier fleischer"
Treffen