Sałatka podobna do greckiej... ktorą można przygotować w 15min
Składniki na 4 porcje
główka dowolnej sałaty zielonej
mały słoiczek oliwek czarnych
mały słoiczek oliwek zielonych
pęczek młodej cebulki
opakowanie pomidorków sherry
świeży ogórek
Etapy przygotowania
1. Starannie myjemy i osuszamy liście sałaty. Oliwki i pomidorki przepołowiamy, cebulkę kroimy w piórka, ogórek w półplasterki, zieloną część cebulki kroimy zgodnie z upodobaniem.
2. W misce lub na paterze układamy liście sałaty, na nich układamy pomidorki, plasterki ogórka, oliwki i piórka cebulki. Całość posypujemy zieloną cebulką.
3. Sałatkę można wzbogacić w zależności od potrzeb i upodobań np. pokrojoną w kostkę fetą, paskami szynki lub wędzonego łososia, paskami lub kostką z pieczonej piersi kurczaka lub innego drobiu, tuńczykiem, wędzoną makrelą, gotowanymi mulami, krewetkami, a nawet maleńkimi klopsikami z tatara, smażonej wołowiny nie wspominając już o wszelkiego typu serach.
4. Do sałatki pasują różne sosy, podane w osobnych naczyniach i stosowane w dowolny sposób(ja lubie dodac balsamico) palce lizać
mniam:)