• Olu jadłaś ogórek? - cóż za brawura! :oczko No tak, koniec embarga, ale co zamieszania było, to było. :boisie
    Niestety ajerkoniaku nie robimy, ja specjalnie nie przepadam.
    Wiecie co, zżera mnie ciekawość, jak to jest z Waszymi językami :jezy1koko Kiedy czytam Wasze posty, to są tak samo swobodne po niemiecku jak i po polsku. Jesteście dwujęzyczne, czy po prostu genialne...? Jeśli to tajemnica, to uchylcie rąbka na privie :prosi

Einmal editiert, zuletzt von malgosia (11. Juni 2011 um 20:32)

• Ooh, niestety, do genialności to u mnie daleeeeko. :)
    Miesza mi się polski ze śląskim, jak z rodzicami rozmawiam to mieszamy niemiecki z polskim i śląskim (to błąd, wiem).
    Mieszkam ponad 20 lat w D, a liczyć to dalej liczę po polsku :D, a jak jestem zmęczona to zwracam się do męża po polsku.. tylko że on mnie nie rozumie. :)

Istna wieża Babel.

Niestety, po polsku nie mówię tak swobodnie jak po niem. Ale sprzedać się też nie dam. ;)

Małgosiu, od ilu lat uczysz się niemieckiego? (napewno już gdzieś pisałaś, ale nie pamiętam).

Nevermore...

• Dla mnie jesteś genialna :usmiech Nie zauważyłam, żebyś coś mieszała i nie umiałabym stwierdzić, który z języków jest Twoim ojczystym. U mnie niestety różnica jest bardzo wyraźna - zaczęłąm się uczyć dopiero w szkole, w wieku 14/15 lat, i nigdy nie wyjeżdżałam do krajów niemieckojęzycznych. Dlatego nie mam szans osiągnąć takiej swobody językowej jak po polsku. A Ty w jakim wieku wyjechałaś ze Śląska?
    Coś nas jednak łączy: ja kiedy jestem bardzo zmęczona, odpowiadam mężowi po niemiecku i on też nic nie rozumie :ROTFL

• No, tutaj to też coś innego. Na wpis ma się czas, można pomyśleć, wymazać ewentualne byki albo zajrzeć do słowniczka.
    W rozmowie to znowu coś innego....

Miałam 10 lat, kiedy wyjechaliśmy do Niemiec.
    "Swoboda językowa"! O to właśnie chodzi.
    Nie posiadam tej swobody w języku polskim, chociaż rozumię wszystko.

hihi ciekawe, że się człowiekowi w głowie czasem taki mętlik zrobi, że miesza języki...

Nevermore...

• Ależ posiadasz Olu - ja Ci to mówię, jakem Polka :usmiech Byki to i mnie się zdarza robić. Czasem się usprawiedliwiam, że studiowałam filologię, ale germańską, więc z polskiego nie muszę być bezbłędna. Być może w Twoim akcencie, coś bym wysłyszała, ale w piśmie - rewelacja! A wiesz, że gdybyś mieszkała w Chorzowie, to byłybyśmy ze zwaśnionych obozów, bo ja jestem Zagłębianka :oczko U nas niestety nie ma gwary, są tylko specyficzne błędy językowe typu "ja się kąpę" i "cóś" :usmiech

A jak reszta Geniuszy...? liwia, ReniA...? Pewnie, jakbym przeczytała wszystkie wątki na forum, to bym znalazła odpowiedź, ale zlitujcie się nade mną... :prosi

• Dziewczyny, ale sobie nawzajem komplymenty robicie.:-)
    mozecie do siebie zadzwonic porozmawiac, to wyjasni wasze pytanie, kto lepiej jaki jezyk potrafi:-D
    Pozdrawiam

[font=Comic Sans MS][size=24][color=firebrick]w w w . B a i l a M e - F i t . d e[/color][/size][/font]
    [size=18][color=blue]* fit mit Tanzen *[/color][/size]

• Zitat

od elLopo
    Dziewczyny, ale sobie nawzajem komplymenty robicie.:-)

Czy to upomnienie...? :krzyk Jeśli tak, to biorę winę na siebie, bo to ja prawię komplementy i to na dodatek zasłużone! :figielek

Einmal editiert, zuletzt von malgosia (11. Juni 2011 um 23:09)

• O, jestem juz moderatorem, nawet nie wiedzialem!;-)
    Moj polski juz mi sie gubi!:'(
    W polsce, polacy mowia do mnie "ale pan sie dobrze polskiego nauczyl, jako cudzoziemiec!"B-)

[font=Comic Sans MS][size=24][color=firebrick]w w w . B a i l a M e - F i t . d e[/color][/size][/font]

• Zitat

Original von malgosia

Czy to upomnienie...? :krzyk

Nie, tylko dowcip :)
    Ola, masz racje, to by bylo nudne, gdybym nie mogl tego czytac! ;)
    rozmawiajac przez skype moglibysmy wszyscy cos z tego miec!:-D

• no to możemy zrobić kiedyś konferencję :usmiech tylko bez wizji, bo ja nie mam kamerki.
    A Pan od jak dawna za zachodnią granicą Panie Moderatorze....? :oczko?

• Zitat

Original von malgosia
    A co mówią w Niemczech...?

Moj jezyk niemiecki jest dosyc dobry, nie perfekt, ale jestem zadowolony. B-)
    Nie mam zadnego akcentu, chyba tylko po wygladzie wiedza ze nie urodzilem sie w niemczech.
    Co dowcipne jest, to to ze takze Polacy w niemczech, w rozmowie ze mna nie rozpoznaja mnie jako polaka!

• Po wyglądzie...? No cóż, z Twojego zdjęcia mogę tylko stwierdzić, że wyglądasz bardzo... młodo :oczko Ale nie będę Ci mówić komplementów, bo mnie jeszcze zbanujesz :boisie

• Zitat

Original von malgosia
    A jak reszta Geniuszy...? liwia, ReniA...? Pewnie, jakbym przeczytała wszystkie wątki na forum, to bym znalazła odpowiedź, ale zlitujcie się nade mną... :prosi

Geniuszy? Małgosiu, rozdajesz wszystkim komplementy, a sama nie zauważasz, że to Tobie należy się największy..nauczyłaś się bardzo dobrze pisać po niemiecku bez kontaktu z Niemcami, przypuszczam, że również z mówieniem nie masz problemów...to, że być może nie tak swobodnie jest tylko przyczyną braku kontaktu i treningu.

Moją przygodę z niemieckim zaczęłam w wieku 15 lat. Wybrałam sobie w szkole 2 języki obce; włoski i angielski, ale, krótko przed rozpoczęciem roku szkolnego zachorował nauczyciel od włoskiego i przejął nas germanista.
    Po "powąchaniu" niemieckiej gramatyki, skoncentrowałam sie na angielskim chcąc później studiować filologię angielską.

Plany się jednak nieźle pokrzyżowały i "wylądowałam" na turystyce...i tak zaczęły się wyjazdy do zachodnich sąsiadów i szybkie uczenie się już prawie zapomnianego niemieckiego, przy czym mój angielski bardzo ucierpiał.

Jak to się stało, że tak rzadko miałaś okazję Niemcy odwiedzić? I skąd Twoje zamiłowanie do tego języka?

@Lopi gratulacje z powodu awansu! :okok Nie pozwól, żeby polski Ci się gubił...szkoda by było! :smutny

When nothing goes right, go left!

• Zitat

@Lopi gratulacje z powodu awansu! okok Nie pozwól, żeby polski Ci się gubił...szkoda by było! smutny

liwia, nie, całkiem tak źle nie jest! :D Tylko właśnie tutaj znowu zauważyłem, ze mam trudności z takimi słowami, które w każdym języku istnieją, ale inaczej się je pisze: Niemiecki->Kompliment, Polski->Komplement
    - dzięki także za gratulacje, ale czy to wyróżnienie jest, czy raczej ukaranie, zobaczę w przyszłości! :D
    Nikt inny nie chciał, a więc ja na końcu zostałem z tym "zaszczytem" ;)

:oklasky Liwii muszę z przyjemnością potwierdzić b. dobry język niemiecki! :) @Oli, @Renii jeszcze osobiście nie słyszałem.
    @Małgosiu, co do twojej pisowni języka niemieckiego, to jest wspaniała, jak i budowa zdań! :okok

Jeżeli chcielibyśmy się usłyszeć w "naturze", to Skype jest do tego najlepszy! A jeżeli macie ochotę "tylko" popisać, to najlepiej tutaj w "Chat".

• Lopi, to może polacy w D myślą że jesteś hiszpanem!? ;)

Ja przyznaję że nie za bardzo lubię telefonować i dlatego też skype używam tylko do czatowania.
    Nie mam kamery, a mikrofon też nie jest podłączony, dlatego też - gdyby ta ktoś do mnie na dzwonił na skypa - muszę "odłożyć" słuchawkę. ;)

Nevermore...

• ja tez nie lubię telefonować bez celu, a kamerę nie używam prawie nigdy! A żeby jednak się nawzajem usłyszeć i zobaczyć kto jak i z jakim akcentem mówi, byłoby to najlepszą możliwością:D

Co do tego, za kogo mnie tutaj uważają, to to zależy od tego, czy jestem ogolony czy nie. Ogolony -> Hiszpan, Włoch, Jugosłowianin, nieogolony -> Turek! :ROTFL

• Zitat

od elLopo
    ja tez nie lubię telefonować bez celu, a kamerę nie używam prawie nigdy! A żeby jednak się nawzajem usłyszeć i zobaczyć kto jak i z jakim akcentem mówi, byłoby to najlepszą możliwością:D

Nejlepsza możliwość to wziąć udział w forumowym spotkaniu! basta!
    :oczko

[color=#000066]Jeśli potrafisz śmiać się z siebie, będziesz miał ubaw do końca życia[/color] :D

Jetzt mitmachen!

Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!