• A ja zamiast mazurków i bab wielkanocnych za pączki się wzięłam... zawsze sobie mówiłam, że jak będę miala wreszcie trochę więcej czasu, to spróbuje te stare babcine upiec:

    2,5 godziny mi to zajęło, 33 pączki się udały! :mniam

    1 kg dobrej mąki,
    10 dag świeżych drożdży,
    6-8 żółtek, 1 jajo,
    10 dag masła,
    10 dag cukru,
    1,5 szklanki mleka,
    100 ml wódki,
    2 cukry waniliowe,
    słoik marmolady (ja wziełam dżem wiśniowy)
    olej rzepakowy
    cukier puder.

    Wszystkie składniki muszą mieć tą samą temp. pokojową
    mąkę przesiać do dużej miski,
    z drożdży, 6 łyżek mąki,1 łyka cukru i niepełnej szklanki letniego mleka zarobić w 1l pojemniku rozczyn i postawić w ciepłe miejsce żeby wyrósł,
    stopić masło i wystudzić,
    utrzeć mikserem żółtka z cukrem,jajem i szczyptą soli.
    Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać go do przesianej mąki, potem utarte jajka, wódkę, mleko,maslo i wyrobić ręką ciasto,
    zostawić w ciepłym do wyrośnięcia.
    Jak wyrośnie rozwałkowac połowę na grubość ok 1-1,5 cm, wykrawać kubkiem krążki i nadziewać dżemem.
    Znowu zostawić do wyrośnięcia,
    piec w nie za gorącym oleju.
    Smacznego!

Jetzt mitmachen!

Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!