Kaczka faszerowana po polsku

  • Kaczka faszerowana po polsku

    Składniki na 4 osoby:

    1 kurczak (ok. 1 kg)
    3 łyżki oleju
    sól
    1 łyżka vegety

    Nadzienie:

    1 czerstwa bułka
    2 dag masła
    1 jajko
    2 łyżki siekanego koperku lub pietruszki
    1 wątróbka drobiowa
    1-2 łyżki tartej bułki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka Vegety

    Sposób przyrządzania:
    Kurczaka umyć, obsuszyć, natrzeć solą i vegę tą z zewnątrz. Pozostawić na około 15 min. Przygotować nadzienie. Namoczyć bułkę, gdy zmięknie odcisnąć wodę, wymieszać z jajkiem, masłem, koperkiem, solą i vegetą. Wątróbkę drobno posiekać i wymieszać z uprzednio przygotowaną masą. O ile masa nie będzie zbyt miękka dodać tartą bułkę i ponownie dobrze wymieszać. Nafaszerować kurczaka przygotowaną masą. zaszyć nitką i wysmarować olejem. Resztę oleju rozgrzać w brytfance, ułożyć kurczaka, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w średnio rozgrzanym piekarniku (ok.170 st.) przez 1,5 godziny. Na około 10 minut przed wyjęciem zdjąć folię, aby kurczak się zarumienił.

    Palce lizać :mniam

Jetzt mitmachen!

Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!