Kaczka faszerowana po polsku
Składniki na 4 osoby:
1 kurczak (ok. 1 kg)
3 łyżki oleju
sól
1 łyżka vegety
Nadzienie:
1 czerstwa bułka
2 dag masła
1 jajko
2 łyżki siekanego koperku lub pietruszki
1 wątróbka drobiowa
1-2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka Vegety
Sposób przyrządzania:
Kurczaka umyć, obsuszyć, natrzeć solą i vegę tą z zewnątrz. Pozostawić na około 15 min. Przygotować nadzienie. Namoczyć bułkę, gdy zmięknie odcisnąć wodę, wymieszać z jajkiem, masłem, koperkiem, solą i vegetą. Wątróbkę drobno posiekać i wymieszać z uprzednio przygotowaną masą. O ile masa nie będzie zbyt miękka dodać tartą bułkę i ponownie dobrze wymieszać. Nafaszerować kurczaka przygotowaną masą. zaszyć nitką i wysmarować olejem. Resztę oleju rozgrzać w brytfance, ułożyć kurczaka, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w średnio rozgrzanym piekarniku (ok.170 st.) przez 1,5 godziny. Na około 10 minut przed wyjęciem zdjąć folię, aby kurczak się zarumienił.
Palce lizać