Knedle na trzy sposoby

  • Z ciasta ptysiowego

    2 szklanki mleka, 5 dag masła, 50 dag mąki pszennej lub krupczatki, 3 jaja, odrobina soli, kilogram moreli lub śliwek (najlepiej węgierek), cukier

    W garnku zagotować mleko z masłem i solą. Mieszając, powoli wsypać 4/5 mąki. Gładkie ciasto odstawić, by wystygło, po czym, mieszając, wbijać jajka, wsypać resztę mąki. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty. Umyte i wydrylowane owoce (morele zanurzyć we wrzątku i obrać ze skórki) zawinąć ciastem, uformować knedle. Wkładać porcjami do wrzącej i lekko posolonej wody i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane stopionym masłem (samym lub z bułką tartą), śmietaną albo musem owocowym

    Z farszem podolskim

    1 kg ugotowanych ziemniaków, półtorej szklanki mąki, 3 jaja, sól. Farsz: 20 dag średniotłustego boczku, 2 duże cebule, 40 dag niekwaśnego białego sera, pieprz, sól

    Boczek drobno pokroić, stopić na patelni. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić ją, przyprawić solą i pieprzem, po czym przestudzić i wymieszać z dwukrotnie zmielonym serem. Doprawić farsz solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Ziemniaki zemleć lub przepuścić przez praskę. Dodać jaja, mąkę, sól i wyrobić ciasto. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć z niego dość gruby wałek i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nadziać farszem, starannie zlepić. Powoli wkładać do posolonego wrzątku i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min od chwili wypłynięcia. Podawać z sosem pieczarkowym lub polane stopionym boczkiem lub słoniną.

    Drożdżowe z powidłami i makiem

    50 dag mąki, 3 dag drożdży, 10 dag masła, 2 łyżeczki cukru, pół szklanki letniego mleka, 2 jaja, skórka otarta z połówki cytryny, pół łyżeczki soli, słoiczek dobrych powideł śliwkowych, 2 łyżki rumu, ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu, 20 dag zmielonego maku, 10 dag cukru pudru, masło do polania

    Drożdże utrzeć z cukrem i połową mleka, odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać 10 dag stopionego letniego masła, skórkę cytryny, a na końcu drożdżowy rozczyn, pozostałe mleko i sól. Wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple, aż podwoi objętość. Powidła wymieszać z rumem i cynamonem. Z ciasta formować placuszki, w każdy zawinąć łyżeczkę powideł. Knedle przykryć ściereczką. Gdy wyrosną, gotować w po- solonym wrzątku 5-6 min, odwrócić i jeszcze chwilę gotować. Podawać polane masłem i posypane cukrem pudrem z makiem.

Jetzt mitmachen!

Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!