opalenizna
Beiträge von liwia
-
-
Ich will auch!....ich will auch!...könnt ihr mich hier bitte durchlassen....ufffff na endlich
Alles Liebe auch von mir Tommy! 
-
ruskie pierogi na wakacjach!!!
-
-
-
-
-
to moze mialbys ochote tutaj z nami?
masz pojecie o tej roli.... -
-
na POSTRONKI
-
ja chyba tez juz jestem na tych plotach hihi, jakos szybko poszlo, nie mialam problemow...
a co do "panow" to pewnie, ze ich potrzebujemy, opony zmieniac na zimowe nie chcialoby mi sie samej chociaz bym sobie poradzila a w warsztacie kosztuje
-
ups

hab mich vertippt, danke Darek, gut, wenn jemand so n bisschen aufpasst...
-
zarobek
-
lichthof ist vielleicht swietlny dziedziniec
luxusboulevard.... luksusowy bulewar z miedzynarodowymi markami /firmami markowymi
kommerzienrat - rada komercyjna
wellness kennen und gebrauchen alle in Polen, man kann aber auch sagen "zdrowy styl zycia"vielleicht weisst jemand noch besser...
lg -
wenn Du den LKW tatsächlich netto hier in D kaufst und der geht nach Polen, dann zahlst du nur in Polen Steuer dafür...naja, bin halt kein experte, aber so würde ich das verstehen, wenn ich mir das oben alles lese... als ich damals von privat mein auto nach Pl verkauft habe, musste der käufer hier in D keine steuer zahlen, aber wie das mit LKWs läuft, weiss ich nicht, anscheinend/vielleicht gibt es da extra regeln.
lg -
zamet w glowie i nogi z waty
-
-
-
no to ja ide na KARUZELE

-
hab nur was über neue autos gefunden aus "steuerzeitung-gazeta podatkowa" wo steht
Übersetzung:Kauf eines neuen PKWs aus anderem EU Land ist immer innengemeinschaftlicher Kauf. Steuer für so einen PKW muss in diesem Fall in diesem Land bezahlt werden, wo der PKW hinkommt (also in unserem Fall Polen). Verpflichtet zum Versteuern ist bei so einer Transaktion immer der Käufer, unabhängig davon ob der Verkäufer in eigenem Land Steuerzahler ist oder nicht.
Oryginal:
Nabycie nowego samochodu osobowego w krajach UE a rozliczenie VAT [Gazeta Podatkowa]
2007-10-23 08:06
Nabycie nowego samochodu osobowego z innego kraju Unii zawsze stanowi wewnątrzwspólnotowe nabycie. Miejscem opodatkowania w takim przypadku jest terytorium państwa członkowskiego, do którego nabywca przywiezie ten pojazd. Podmiotem zobowiązanym do zapłaty podatku należnego od takiej transakcji jest zawsze nabywca, bez względu na to, czy sprzedawca jest podatnikiem VAT w swoim kraju, czy też nie. »Kosten in Polen, die auf Dich zukommen (für Interessenten kann ich übersetzen ; ))
-Jakie poniosę opłaty przy kupnie samochodu w Niemczech, a ile będę musiał zapłacić w kraju przy nabyciu porównywalnego auta
Odpowiada zespół motoexperta:
W przypadku kupna samochodu poza granicami kraju poniesie Pan następujące wydatki:
- tłumaczenie wszelkich zagranicznych dokumentów - ok. 200 zł
- akcyza - w tym przypadku 3,1% wartości auta
- zaświadczenie z Urzędu Skarbowego (150 zł) potwierdzające brak obowiązku uiszczenia podatku od towarów i usług
- pierwsze badanie techniczne pojazdu w dowolnej Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów przed rejestracją - niecałe 200 zł
- opłata recyklingowa na rzecz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej - 500 zł
- rejestracja - ok. 280 zł
- karta pojazdu 75 zł