Ich habe mich auch mal wieder hingesetzt um zu lernen... will ja in diesem Jahr wieder nach Polen reisen
1. Satz = Vorgabe
[COLOR=darkblue]2. Satz = Übung: In die Vergangenheit setzen[/COLOR]
[COLOR=darkred]3. Satz = Übung: In die Zukunft setzen mit "być" + der Verb-Grundform[/COLOR]
[COLOR=green]4. Satz = Übung: In die Zukunft setzen mit "być" + Verb in der Vergangenheitsform.[/COLOR]
Wobei beide Zukunftsformen gleichberechtigt sein sollen. Ist das wirklich so?
Pawel mieszka w Warszawie i pracuje w szpitalu.
[COLOR=darkblue]Kiedy Pawel mieszkał w Warszawie, pracował w szpitalu.[/COLOR]
[COLOR=darkred]Kiedy Paweł bedzie mieszkać w Warszawie i bedzie pracować w szpitalu.[/COLOR]
[COLOR=green]Kiedy Paweł bedzie mieszkał w Warszawie i bedzie pracował w szpitalu.[/COLOR]
Agata studiuje na uniwersytecie i często przychodzi do domu późno.
[COLOR=darkblue]Kiedy Agata studioła na uniwersytecie, często przychodziła do domu późno.[/COLOR]
[COLOR=darkred]Kiedy Agata bedzie studiować na uniwersytecie i często bedzie przychodzić do domu późno.[/COLOR]
[COLOR=green]Kiedy Agata bedzie studiowała na uniwersytecie i często bedzie przychodziła do domu późno.[/COLOR]
Ja chodzę do pracy piechotą i kupuję gazetę w kiosku.
[COLOR=darkblue]Kiedy chodziłem do pracy piechotą, kupiłem gazetę w kiosku. (M) / chodziłam (W). Auch möglich: szedłem /szłam = perfektive Form [/COLOR]
[COLOR=darkred]Kiedy będę chodzić do pracy piechotą i będę kupić gazetę w kiosku.[/COLOR]
[COLOR=green]Kiedy będę chodziłem do pracy piechotą i będę kupiłem gazetę w kiosku.[/COLOR]
Habe ich das richtig gemacht? Es wäre nett, wenn da mal jemand kurz rüber schauen würde. Vielen Dank auch