DESER PTASIE MLECZKO
Składniki
I CZĘŚĆ:
4 białka bez żółtek
2 łyżki kakao
3/4 szkl.cukru
1/2 szkl.żelatyny ( rozprowadzić z wodą)
II CZĘŚĆ:
1,5 szkl.gęstej smietany
3/4 szkl.cukru
aromat arakowy
1/2 szkl.żelatyny (rozprowadzić z wodą)
owoce ( truskawki,maliny, jagody)
galaretka
Sposób przygotowania
1. I CZĘŚĆ: 4 BIAŁKA ( BEZ ŻÓŁTEK ),UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ,DODAĆ 2 ŁYZKI KAKAO I 3/4 SZKL. CUKRU. DO TEGO DODAĆ 1/2 SZKL. ŻELATYNY I WYMIESZAC. WYLAĆ TO NA TORTOWNICĘ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
2. II CZĘŚĆ: 1,5 SZKL. GĘSTEJ ŚMIETANY ZMIKSOWAĆ I DODAĆ 3/4 SZKL. CUKRU,AROMAT ARAKOWY I WLAĆ 1/2 SZKL.ŻELATYNY.WYMIESZAĆ (TYLKO ŁYŻKĄ) I WYLAĆ NA I-SZĄ CZĘŚĆ W TORTOWNICY.
3. NA TO UŁOŻYĆ OWOCE I ZALAĆ TĘZEJĄCĄ GALARETKĄ. WSTAWIĆ DO LODÓWKI AŻ ZASTYGNIE.
:tongue: SMACZNEGO :tongue: