Rafaello - pyszne ciasto

  • Rafaello - pyszne ciasto

    Ciasto:
    2 mąki
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki oleju
    szklanka jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    płaska łyżeczka sody
    2 opakowania cukru waniliowego

    Krem rafaello:

    2 tabliczka białej czekolady
    500 ml śmietanki 30%
    3 opakowania śmietany typu śnieżka
    10 dag wiórków kokosowych

    Sposób przyrządzania:
    Wsypać mąkę do miski, dodać kakao, olej, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Wyłożyć ciasto na blachę posmarowaną olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. piec ok. pół godziny (przed wyjęciem sprawdzić, czy ciasto jest gotowe). W tym czasie przygotować krem rafaello: na bardzo małym ogniu rozpuścić czekoladę ze 100 ml śmietanki, mieszając. wystudzić, wlać resztę śmietanki i ubić mikserem, powoli dosypując zagęszczacz typu śnieżka. Gdy krem zgęstnieje, rozsmarować go po wystudzonym cieście. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

    mniam mniam :mniam

  • Mmmmhhhhh to muzi byc napewno dobre ciasto jak sie juz tak nazywa! :ROTFL

    Das muß wirklich ein guter Kuchen sein, wenn er schon so heißt! :ROTFL

  • Diesen Kuchen habe ich vor Jahren mal gemacht und war begeistert! :mniam

    Leider ist das Rezept irgendwann im Nirwana verschwunden... jetzt hab ich es wieder!!!

    Dziękuję Ci bardzo, Anno!!!

    LG,

    Cora :usmiech

Jetzt mitmachen!

Du hast noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registriere dich kostenlos und nimm an unserer Community teil!